top of page

Batik 

Het batik ambacht is een eeuwenoude techniek om textiel te bedrukken. Ook wel een wax-resist techniek genoemd. Op Java heeft zich dit ontwikkeld tot een uiterst gedetailleerde manier om textiel handmatig te bedrukken. Javaanse batik is uniek in elk opzicht, van maakproces tot het uiteindelijke resultaat. Hoewel het moet concurreren met de fast fashion industrie is een unieke batik altijd te onderscheiden van de geprinte, in de fabriek geproduceerde batiks. Om het ambacht van het batik maken te ondersteunen en een breder publiek kennis te laten maken met dit ambacht, werkt Guave uitsluitend met Javaanse batik. Een hoogstaand kwalitatief product, met zorg en liefde gemaakt door de makers op Java, Indonesië.

SAM_8395.JPG
SAM_8467_edited.jpg

Batik tulis 

Batik tulis is de oudste vorm van het batik maken op Java en wordt uitgevoerd met een canting (koperen waspen). Dit is een Javaanse uitvinding, waarbij patronen met hete was op de stof worden getekend. De was is vaak een combinatie van bijenwas en hars. Waar de was op de stof wordt aangebracht, komt geen verf en ontstaat er tijdens het verven een patroon. Voor iedere kleur moet de stof opnieuw worden bedekt met was. Hierdoor is het een tijdrovend proces, wat veel geduld en kennis vergt. Het ambacht wordt van oudsher vaak van moeder op dochter doorgegeven, en aan huis uitgevoerd. De productie van een batik tulis hangt af van het aantal kleuren, de moeilijkheidsgraad van het patroon en het niveau van de maker. Gemiddeld duurt dit proces 1-3 maanden. 

Batik cap 

Batik cap is het type batik dat wordt vervaardigd met een koperen stempel, de cap. Deze stempels worden met de hand gemaakt en is een ambacht op zich. Deze vorm van batik is ontstaan in Indonesië aan het begin van de 19e eeuw, om sneller en op een grotere schaal batiks te kunnen produceren. Ondanks dat deze techniek dus veel sneller is dan het proces van batik tulis, is het alsnog een zeer precies werk en ambacht. Het produceren van een batik cap duurt ongeveer 2-3 dagen, en vaak te herkennen aan de meer grafische, stylistische motieven. 

SAM_8286.JPG
batik workshop kidang mas_lasem(1).JPG

Welke batik zie je
terug bij Guave? 

In onze ontwerpen gebruiken we zowel batik cap als batik tulis. We gebruiken alleen handgemaakte batik, dus geen machinaal geprinte stoffen. Op deze manier kunnen we bijdragen aan het ambacht en de batikmakers, die op hun manier deze kunstvorm in stand houden en zo voor een inkomen zorgen. 

Alle batiks die worden gebruikt zijn gemaakt op Java, voornamelijk in plaatsen aan de Noordkust. Hier bestaat van oudsher een lange batik traditie, die vooral buiten Indonesië minder bekend is. De patronen en (felle, heldere) kleuren zijn sterk beïnvloed door verschillende culturele invloeden, handelsroutes en migratie. In deze batiks zie je invloeden terug uit China, India, het

Midden-Oosten en Europa. 

bottom of page