let op: de webshop is gesloten van 9 september 2024 t/m 16 februari 2025 ivm zwangerschapsverlof.
* vanaf maart 2025 nemen we weer custom-made verzoeken en andere projecten aan *
Batik en duurzaamheid, welke keuzes maken we?
De kledingindustrie is een grote vervuiler: 8 tot 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van de kledingindustrie. En de kledingindustrie maakt niet alleen een grote aanslag op het milieu: de werkers die fast fashion kledingstukken maken worden vaak blootgesteld aan onveilige werksituaties, moeten lange dagen werken en krijgen slecht uitbetaald (bron: UN).
Naast een bedreiging voor het milieu en de inhumane werkomstandigheden, is fast fashion ook een bedreiging voor het batik ambacht. Het maken van batik is een intensief en tijdrovend proces, wat geduld en kennis vereist. Door de komst van goedkopere industriële imitaties, zoals zeefdrukken en machinale prints, zijn er steeds minder batik werkplaatsen. Batikmakers kunnen nauwelijks opboksen tegen de lage prijzen van de imitaties, waardoor de batikindustrie steeds meer in het nauw wordt gedreven.
Guave gelooft dat het anders kan. Daarom kiezen wij voor slow fashion: kleding die wordt geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. Als kleine onderneming is een volledig duurzame productieketen nog niet haalbaar. Waar mogelijk kiezen wij altijd bewust voor de meest verantwoorde optie, waarbij we letten op arbeidsomstandigheden, milieu en een eerlijk loon.
productie
keuzes
We ondersteunen en stimuleren graag lokaal talent. Waar het overgrote deel van de kleding die we hier kopen wordt geproduceerd tegen absurd lage lonen buiten Nederland, kiezen wij voor een andere werkwijze.
We produceren een deel zelf in onze studio en werken samen met het GildeLab. Door in Nederland onze kledingstukken te produceren dragen we bij aan de instandhouding van de maakindustrie in Nederland én verkleinen we onze CO2-voetafdruk.
made to order
Ons productieproces bestaat uit twee vormen. We werken deels met in kleine oplage geproduceerde collecties, en deels met een made to order systeem. Made to order houdt in dat het kledingstuk pas wordt gemaakt als jij je bestelling hebt geplaatst*. Door op deze twee manieren te produceren spelen we beter in op de vraag en voorkomen we overproductie.
Enkele items zijn in beperkte oplage verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de waistcoats met vintage batiks.
*Wel hebben we in de studio enkele made to order items in verschillende maten op voorraad, zodat je deze kunt passen als je een studio visit boekt.
Stoffen
De batiks kopen we voor een eerlijke prijs in bij kleine batik ondernemingen en onafhankelijke makers op Java. Er zijn weinig tot geen tussenpersonen die een deel van de opbrengst wegnemen, waardoor de makers direct worden ondersteund. We kopen o.a. batis in van werkplaatsen in Bandung, Cirebon en Tegal. Dit zijn kleine en middelgrote ondernemingen die we zelf hebben bezocht. Hierdoor hebben we (in)direct contact met de batikmakers en proberen hen te bezoeken wanneer mogelijk.
We hechten veel waarde aan het behoud van autonomie van de batikmakers. We laten hen daarom zoveel mogelijk vrij in het kiezen en maken van de patronen en motieven. Hierdoor krijgen de batikmakers ruimte om te experimenteren en zich verder te ontwikkelen, en krijg jij een uniek en authentiek item. Wil je meer weten over batik? Lees verder op onze batik pagina.
We vinden het belangrijk om transparant te zijn over onze productieketen. Batikmakers kopen zelf hun materiaal in. Hierbij gaat het voornamelijk om katoen. Dit is een op zichzelf staande industrie met een lange keten, waarbij veel tussenpersonen betrokken zijn voordat de stof in handen van de batikmakers komt. Hierdoor is helaas niet te achterhalen waar het katoen vandaan komt, en hoe deze geproduceerd wordt.
Verfproces
Voor het verven van de batiks worden synthetische verfstoffen gebruikt. Dit is tegenwoordig een gangbare manier van verven. Er is nog geen ecologisch verantwoord alternatief waarmee batik van hoge kwaliteit kan worden vervaardigd. Natuurlijke verfstoffen hechten niet voldoende aan de stof, waardoor de kleuren vaal en vlekkerig uitpakken en de patronen slecht zichtbaar zijn. Daarnaast vervaagt de kleur sneller, zeker wanneer het om kleding gaat. Zolang er nog geen volwaardig alternatief beschikbaar is, zijn synthetische verfstoffen de beste optie die garanderen dat je lang plezier hebt van je batik kledingstuk. We houden de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten, en werken achter de schermen aan meer verantwoorde alternatieven hierop.
Voor de niet-batik stoffen werken we samen met Enschede Textielstad, een duurzame weverij in Enschede. Zij weven de stof - gerecycled en biologisch katoen - voor ons op bestelling. Daardoor kunnen we precies afnemen wat nodig hebben, en blijft er geen stof over.
de reis van jouw batik item
De batiks worden gemaakt op Java, Indonesië. Guave neemt batik af van werkplaatsen in o.a. Cirebon, Tegal en Bandung.
De batiks worden gebundeld, netjes verpakt en naar Nederland verzonden.
Als de batik is aangekomen in Nederland, wordt het in de Guave studio in Amsterdam omgetoverd naar het door jou gewenste kledingstuk.
Het kledingstuk
komt naar je toe!
Overige materialen
Labels, ritsen, knopen
Wat betreft fournituren kiezen we zoveel mogelijk voor duurzame opties. De knopen die we gebruiken worden gemaakt van corozo: de zaden van de Tagua-palm. Dit biedt een natuurlijk en biologisch afbreekbaar alternatief voor polyester knopen. De labels zijn gemaakt van gecertificeerd duurzaam katoen en geproduceerd door EE Labels, een Nederlands familiebedrijf. De ritsen die we gebruiken zijn (nog) niet op duurzame wijze geproduceerd.
Verpakkingsmateriaal
We gebruiken gerecycled papier en karton om in te verpakken en verzenden. Waar kan hergebruiken we dozen, maar zorgen altijd dat je item met liefde wordt ingepakt.