top of page
DSC08198-2-bewerkt.jpg

Over Guave 

Guave is een label en ongoing project ontstaan vanuit een gedeelde liefde voor batik, mode, textiel en ambachten. De collecties worden lokaal geproduceerd met een focus op Javaanse batik, duurzaamheid en eerlijke productie. Oprichters Romée Mulder en Myrthe Groot delen naast vriendschap een gedeelde culturele achtergrond, waaruit Guave is ontstaan. 

Duurzaamheid en milieu-impact 

De kledingindustrie is helaas nog steeds de op twee na meest vervuilende industrie ter wereld. Duurzaamheid is en blijft voor ons een belangrijk aandachtspunt en speelt altijd een rol in de keuzes die we maken. Naast het stimuleren van de waardering en interesse voor Javaanse batik vormt dit het andere ‘key element’ van Guave. Bij elke stap in het maakproces van collecties stellen wij de vraag: wat is de meest duurzame en haalbare optie? Als kleine onderneming is een volledig duurzame productieketen nog niet haalbaar. Waar mogelijk kiezen wij altijd bewust voor meest duurzame optie, waarbij we letten op arbeidsomstandigheden, milieu en een eerlijk loon. Door af te nemen bij kleine batik ondernemingen zijn er weinig tot geen tussenpersonen die een deel van de opbrengst wegnemen, en worden de makers direct ondersteund. 

DSC04816 (1).JPG
productie_gildelab.jpg

Productie 

Duurzaamheid en productie gaan voor ons hand in hand. Naast het maken van milieubewuste keuzes is voor ons een eerlijke productie van even groot belang. De batiks worden voor een eerlijke prijs ingekocht van kleine batik ondernemingen of onafhankelijke batikmakers op Java. De productie van de collecties zelf vindt plaats in Nederland, om op deze manier de carbon footprint te minimaliseren en lokaal talent te stimuleren en ondersteunen. Dit betekent dat een deel van de productie in eigen handen ligt, maar we ook samenwerken met het o.a. het Gildelab en Enschede Textielstad (voor de niet-batik stoffen). Het Gildelab is een ambachtelijk productie-atelier met de focus op creativiteit en talentontwikkeling. 

bottom of page