top of page
edit-000000010007-Guave-LR.jpg

Een ode aan Javaanse batik, ambacht & onze roots 

Vanuit een zoektocht naar zelfexpressie, identiteit en kleurrijke, gedurfde en unieke stoffen, is GUAVE in 2017 opgericht door Myrthe en Romée, vriendinnen en ontwerpers. Dit label en ongoing project is gefocust op het aanbieden van kleine collecties fair geproduceerde items voor de bewuste consument die houdt van vakmanschap. Waar kleding veel gezien wordt als een eenmalig product, maken wij graag kledingstukken met een achtergrond-verhaal. Een verhaal dat ook verbonden is met ons en onze gedeelde voorouderlijke geschiedenis.    

​Onze items worden met liefde en zorg gemaakt in Amsterdam, door authentieke handgemaakte Javaanse batik centraal te stellen. Om onze ontwerpen een unieke touch te geven, gebruiken we duurzaam geweven stoffen van onze partner Enschede Textielstad. Wij geloven dat mode eerlijk moet zijn en iets om een leven lang te koesteren.

Het batik ambacht is een eeuwenoude techniek om textiel te bedrukken. Het wordt ook wel een wax-resist techniek genoemd. Op Java heeft batik zich ontwikkeld tot een zeer gedetailleerde manier om textiel met de hand te bedrukken. Javaanse batik is uniek, van het ambachtelijke proces tot het eindresultaat. Hoewel batik moet concurreren met de snelle mode-industrie, kun je een unieke batik altijd onderscheiden van een industrieel bedrukte batik. Er zijn twee soorten: batik cap (gemaakt met een koperen stempel) en batik tulis (gemaakt met een koperen waspen). We gebruiken beide soorten batik in onze ontwerpen om een breed scala aan stijlen en motieven aan te bieden.In onze collecties en ontwerpen gebruiken we uitsluitend handgemaakte batik om het ambacht van batik te ondersteunen en een breder publiek kennis te laten maken met dit prachtige vakmanschap. Het is een product van hoge kwaliteit, met aandacht, zorg en liefde gemaakt door de makers op Java, Indonesië.

Slow down, be colorful and share

the love of batik with us!

Beeld: Yara Jimmink, 2024.

bottom of page